20e Opruimactie 23-3-2024

Met zo goed als droog, maar fris weer, zijn er 120 deelnemers door heel Alblasserdam aan de slag gegaan om afval op te ruimen. En daar zijn ze geweldig in geslaagd met als resultaat 320kg rommel, dat door andere mensen wordt achtergelaten.

3 kinderen hebben b.v. bij bij de parkeerplaats bij het Lammetjeswiel 176 filters van sigaretten opgeraapt en dat is best een precies klusje.

Bij de Edisonweg vanaf de stoplichten op een stuk van 200m richting Alblasserdam heb ik maar liefst 30 bananenschillen aangetroffen. Heel gezond om te eten natuurlijk maar de schil gooi je niet in de berm en het duurt 1-2 jaar voor die is verteerd. Iets wat veel mensen niet beseffen.

Wat je hier ook altijd vind zijn blauwe piepschuim U-vormige strips die waarschijnlijk aan materialen zitten die beschermd moeten worden tegen beschadigen op een open vrachtwagen. Kan hier wat beter mee omgegaan worden zodat het niet zo eenvoudig in het milieu terecht komt.

In Kortland nabij de IJsbaan werd een kliko voor plastic afval in het Het Nieuwe Waterschap gezien. Met de nodige moeite eruit kunnen trekken en bij eigenaar Farmshop Cowporation gebracht.

Iedereen vond dat er niet veel lag maar toch is 320kg bij elkaar een volle FMJ-bus, die deze keer gebruikt is. De afgelopen 2 jaren was het resultaat in maart 480kg.

De bus was voorzien van een door Kluswijs beschikbaar gestelde multiplexplaat om afval en opgehaalde Opruimspullen van elkaar te scheiden en die bewees zeker nu zijn dienst.

Enkele bijzondere zaken die gevonden zijn : een grote pion, een oude bal, een verdwaalde kerstboom, een plastic stoel, een rieten stoel zonder poten, een zwarte kunststof paal, een dunne stalen plaat, een aluminium deksel van waarschijnlijk een Tankwagen, een reclameplaat die om lichtmasten zit en 2 zware stukken boomstam.

En we hadden 3 rolcontainers gevuld met vuilniszakken.

Wat heel leuk was om mee te maken, de reactie van de 5-jarige Guus, die voor het eerst meedeed, toen ik alle spullen en de gevulde vuilniszakken kwam ophalen en hem de McDonald’s-bon gaf. Hij was door het dolle heen en stond te springen in de deuropening, terwijl zijn zusje er rustig bij stond te kijken. Geweldig!

Iedereen weer bedankt voor de vrijwillige inzet.

Familie van der Wal
Familie Bos
De familie Hansum en Verheij
Peter Makaay
Leo Mudde
De Familie Toom
Hans van Loon
Henk Zuidema
Jan Willem, Manuel en Miranda
Jan van Golen
Remco en Arne
Familie Verweij
De familie Zuidema wint een bosje bloemen van Plus van Holten
Jozien wint een bloemetje van Plus van Holten
De familie Brasser wint een taartbon van bakker van der Wegen
De familie de Deugd wint de cadeaubon van Plus van Holten
Weging vol
Weging leeg
FMJ-bus volgeladen
Aparte zaken en 3 volle rolcontainers
Dit vind ik teveel langs de Edisonweg richting stoplichten